Z každej strany počúvame dookola tieto slová. Zdravé stravovanie, zdravá strava. Všetko zdravé. Ja som sa po rokoch experimentovania dostal do stavu kedy tieto slová už ani nechcem používať. Radšej sa na to pozerajme z pohľadu racionálneho stravovania.

Môj pohľad na jedlo je možno trošku špecifický a odlišný od „všeobecne zaužívaných“ pohľadov. V minulosti som sa na jedlo pozeral ako na pôžitok, ako na niečo čím som sa odmenil, vychutnával si. To posledné mi ostalo. Jedlo si vždy vychutnávam a vždy vychutnávať budem. ALE je tu jeden zásadný rozdiel a tým je, že jedlo pre mňa nie je prostriedok pre uspokojenie pocitu hladu, ale je to pre mňa prostriedok pre načerpanie energie.

Pretože s každým jedlom, ktoré do svojho tela príjmeme, tak príjmeme určitú energiu a tá nám má pomôcť v tom aby sme dosahovali a prekonávali svoje limity. Verím, že chápete kam touto svojou myšlienkou mierim. Skúste sa zamyslieť nad tým, ako sa na jedlo pozeráte. V určitých chvíľach svojho života som dokonca uvažoval nad tým, že sa zo mňa stane breatharián. Viac si prečítajte vo wikipédii na odkliku. V praxi to znamená, že takýto človek žije z „okolitej“ energie a neprijíma žiadnu stravu. Budem veľmi úprimný a poviem, že môj stav bytia nie je na tak vysokej úrovni, aby som v tejto chvíli dokázal fungovať týmto spôsobom. To ale neznamená, že tento systém života vylučujem. Verím, že je možné takto žiť, ale sám sebe do zrkadla hovorím, že ja v tomto poznaní a videní života tak ďaleko nie som.

Všetko okolo nás je energia. Aj strava je energia a presne tak to treba aj vnímať. Môj rituál je vždy dopredu daný. Pred každým príjmom jedla. Či už sú to raňajky, obed, večera sa poďakujem za jedlo, ktoré do svojho tela dám a poviem, že nech mi táto energia pomôže dosiahnuť to čo potrebujem. Vidíte tú analógiu s informovanými fľašami? Áno verím im a verím v silu myšlienky. A FUNGUJE TO!!! 

Teraz trošku konkrétnosti. Z knihy MY SPARTAN RACE viete, že som určité obdobie svojho života nejedol mäso (s výnimkou rýb). Jasan, ďalší môj experiment na sebe samom. Som za to vďačný, pretože aj vďaka tomuto experimentu som dosiahol ďalšie poznatky, ktoré teraz uplatňujem. V súčasnosti som vo svojich poznatkoch a v systéme stravovania myslím, že na dosť vysokej úrovni (samozrejme učím sa každý jeden deň), ale aj vďaka kurzom trénera ktoré som absolvoval mi moje osobné praktické skúsenosti zapadli do skvelého konceptu. Tie odborné skúsenosti mi vlastne potvrdili presne to čo som si na sebe odskúšal, ale pomohli mi viac pochopiť niektoré deje, ktoré sa v tele odohrávajú.

Pre mňa je v strave najdôležitejšia jedna zásadná vec a to je pôvod daných potravín. Vždy keď niečo kupujem, hlavne z oblasti živočíšnych produktov (ale vlastne aj rastlinných) MUSÍM vedieť, kde sa to vyrábalo, ako sa to vyrábalo, či je to ekologické hospodárstvo a podobne. To je základ nielen z pohľadu toho aký chemický shit v tom môže byť, ale aj z pohľadu informácie, akú tá potravina v sebe nesie. Priznám sa, že nepoznám kura, ktoré by bolo kulturista, nikdy som také nevidel, ale podľa kuracích pŕs, ktoré vídavam v obchodoch mám pocit, že všetky sú minimálne v kategórii ako Arnold Schwarzenegger. Už len preto mäso nakupujem z jedného jediného zdroja, kde sú zvieratá kŕmené tým čo je pre nich prirodzené. To znamená že kravičky sa pasú a nie sú do nich tlačené steroidy a kukurica. Zeleninu, ktorá môže vyzerať akokoľvek pôvabne, ale je pestovaná v miernom pásme vo mne tiež vyvoláva otázky a tak ďalej.

Už som sa veľmi rozpísal, takže to trošku zhrniem. V prvom rade ja nepoužívam slovo „Zdravé stravovanie“ ale „Racionálne stravovanie“. To je zásada číslo jedna, zásada číslo dva – na stravu a jedlo sa pozerám, ako na prostriedok prijatej energie a zásada číslo tri vždy sa pozerajte na pôvod potraviny – Krajina, systém pestovania, systém chovania daných zvierat a podobne.

V ďalšom článku napíšem viac o tom kedy a koľko stravy ja denne prijímam.